Bok
Vi som arbetar med våra kroppar

Text: Annica Carlsson Bergdahl
Foto: Elisabeth Ohlson
Form: Johannes Molin
Förlag: Carlsson Bokförlag
Utgivningsår: 2020

Studiematerial till boken av Annika Frölander ABF Gävleborg

Boken går att köpa bland annat här:
Carlsson Bokförlag
Och på: https://webbutik.abf.se/category/5035-bocker


Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar Sverige.

Varför syns och hörs sällan människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, i nyhetsflödet, på museer, i våra gemensamma offentliga rum?

Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson har rest i Sverige och intervjuat och fotograferat människor som är industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda, lagerarbetare … med ambitionen att skildra en del av dagens arbetarklass.

I »Vi som arbetar med våra kroppar« möter vi 33 arbetare, med olika bakgrund, erfarenheter och ålder som generöst berättar om hur de har det på jobbet.

Efterord av Sven-Eric Liedman, idéhistoriker och författare.


”Jag är glad varje gång jag ser en brandman. Vi tvättar och levererar rena, prydliga kläder till alla våra viktiga samhällsfunktioner.”
— Khuanla Chalardyaem, tvättbiträde, Angered

”De kan göra vad de vill i toppskikten, men slutar vi ta hand om våra barn och gamla, slutar vi bygga hus … Då blir ingenting gjort. Arbetarklassen är grunden som samhället vilar på.”
— Johannes Reinfors, truckförare, Gällivare


Presscitat om boken

”Jag har inte i min hand hållit i ett liknande multikonstnärligt bokverk sedan jag läste Nils-Aslak Valkeapääs formidabla Vidderna inom mig. Rösterna som bildar en samstämd kör av enskildheter. De svarta sidorna med vit text. De intervjuades aforistiskt täta formuleringar som strömmar emot oss från de svarta tavlorna. Den spännande pagineringen. De utsökta fotografierna. Boken måste därför läsas, betraktas, ätas och smältas på en och samma gång. Allt bildar ett helt och polyfont storverk i en egen genre.”
— Carsten Palmer Schale/Opulens

”En realistisk och välkommen gestaltning av landets ryggrad.”
— Jimmy Vulovic/Borås Tidning

”Undersköterskor, kockar, lantarbetare, butiksanställda, målare, lokalvårdare, dagbarnvårdare, bartender, bagare och tvättbiträde är bara några yrken som representeras här – en helt enkel genial idé och ett intagande resultat. Man blir både ilsken och väldigt förtjust i varenda en.”
— Josephine Askegård/Arbetaren

Länk till ETC, om boken
https://www.etc.se/kultur-noje/vi-arbetar-med-vara-kroppar-lyssna-pa-oss?fbclid=IwAR3NMpsOBpF0GfZ_PqN9Fhn82QrJ5QNHe31wooYo9m0IPq62LZnTu0W2Nh0