Erfarenheter ur ett arbetsliv
I en fristående fortsättning på utställningen och boken ”Vi som arbetar med våra kroppar” får vi möta nio personer över 65 år som blickar bakåt på sina händelserika arbetsliv. De har med sitt enga­ge­mang bidragit till uppbygg­naden av samhälls-, arbets- och föreningslivet i Sverige, och ger oss därför också ledtrådar till hur vi bäst tar hand om framtiden. 
ABF Västra Götaland bad Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson att intervjua och fotografera pensionärer från olika delar av regionen, och det blev en mobil foto­utställning och en skrift som nu kan användas i folk­bildnings­verksamheten. Tack till alla som har berättat, och tack till våra medlemsorga­nisa­tioner PRO, SKPF Pensionärerna och Sverigefinska Pensionärer
Irma Pulli, 73 år, TranemoArbetat på syfabrik och 40 år på Glasbruket i Limmared.


Stridbarheten finns i mitt blodomlopp, i mina gener. Men man kan inte bara gapa och skrika om hur man vill ha det, man måste föra vettiga diskussioner och det går aldrig att ändra saker ensam. 
Jorma Väliranta, 65 år, Hjo.Arbetat i skogen, som montör, arbetsledare, utbildare, egen företagare, dansbandsmusiker


Det är viktigt att få behålla sitt språk och sin kultur. Då fungerar man bättre. Att ha en plats där man kan ropa ut vad som helst på finska. Inte någon som säger: ”Vad fan pratar ni om nu då?” En plats där jag får vara finne. 
Ingegerd Nilsson, 75 år, Limmared
Arbetat som kassörska


Jag är uppväxt i en lanthandel. Alla människor skulle behandlas lika, så var det. Det har verkligen präglat mig och jag är väldigt intresserad av människor.
Barbro Westergren, 78, Falköping Arbetat som undersköterska, brevbärare, överpostexeditör, försäljningschef, hemtjänsten, hudterapeut


Jag har svårt att bara sitta still och titta på. Det handlar om omsorg om människor och om att bekämpa orättvisor.
Thomas Gustavsson, 73 år, Rävlanda Arbetat som fastighetsskötare och fackligt förtroendevald


Idag är jag nöjd och stolt över det jag gjort. Jag tänker att alla människor måste ha några segrar i sina liv. Det har jag. Fan, det där blev bra!
Ulla-Karin Johansson, 66 år, Mölnlycke Arbetat som mentalskötare, undersköterska på äldreboende och hospice


Eftersom jag har mycket annat, var det skönt att gå i pension. Jag längtade efter att få bestämma själv och slippa dra i väg i ur och skur. Jag är jättenöjd.
Gunvor Nilsson, 78, Bengtsfors Arbetat som köksbiträde på restaurang & hotell, sömmerska, dokumenterat i film


När jag växte upp var jag väldigt blyg. Det tror ingen idag. Motgångar har alla. Man får lära sig att hantera dem.
Jonny Haglund 75 år, Bengtsfors. Arbetat som urmakare, ambulansförare, inom Räddningstjänsten


Kärleken till yrket har gått i arv, vilket känns fint och roligt. Mina döttrar är nästan födda på brandstationen. De var med mig mycket, en dotter är brandingenjör och en åker ambulans, som narkossköterska.
Kerstin Belfrage, 74 år, Falköping Arbetat som barnskötare på BB-avdelning och inom förskolan


De sista åren arbetade jag fackligt på heltid. Visst är det en helt annan sak än att arbeta med barn men i båda fallen handlar det om att hjälpa och stötta.
Ladda ner hela skriften ”Erfarenheter ur ett arbetsliv” som pdf-fil.