Om villkor.
Om klass.
Om värdighet.

33 arbetare från Kiruna i norr till Malmö i söder berättar.

Vi som arbetar med våra kroppar är ett dokumentärt konstprojekt av Annica Carlsson Bergdahl och Fotograf Elisabeth Ohlson i samarbete med Länsmuseet Gävleborg och ABF med stöd av LO, Arbetarrörelsens kulturfond och Västra Götalandsregionen.

Utomhusutställning:
Milleniumplatsen (utanför Stora teatern)
Göteborg, 29 april - 18 augusti
Angeredsparken
20 augusti - 16 oktober

Länsmuseet Gävleborg
5 juni 2021 – 17 oktober
Ljusdalsbygdens museum
22 oktober – 28 november
Rydals museum
5 december – 27 februari 2022
Glasets hus, Limmared
5 mars - 3 april 2022
Forsviks Bruk
14 maj-28 augusti 2022
Frölunda Kulturhus
3 september – 16 oktober 2022
Västerbottens museum, Umeå
30 oktober-26 februari 2023
Arbetets museum, Norrköping
11 mars - 14 maj 2023
Kulturkvarteret Örebro,
17 juni 2023 - 6 augusti 2023
Bohusläns museum, Uddevalla
30 september 2023 - 28 januari 2024
Dalarnas museum, Falun
17 februari 2024 - 14 april 2024
Värmlands museum/Långbans gruvby
8 juni - 18 augusti 2024
Regionmuseet Skåne, Kristianstad
7 september 2024 - 26 januari 2025
Västernorrlands museum
1 februari 2025 - 4 maj 2025
Konstkraft, Ljusne  10 maj  – 15 juni 2025
Frida Tånghag
Kock, Göteborg


Vi behöver mer personal, högre lön, rimliga arbetstider.

Många gånger har jag funderat på att lämna branschen. Jag pluggade sjöfart ett år, provade att arbeta med schemaläggning. Men jag kommer alltid tillbaka. Trots allt gillar jag branschen, gillar jobbet. Jag vet vad som är bra och dåliga produkter. Jag kan jobba i högt tempo. Jag har tillräckligt mycket erfarenhet för att veta att planering är viktigt. Och jag kan laga god mat!
Andreas Forsberg
Miljöarbetare, Sundsvall


Vad skulle hända om inte sopbilarna fanns? Vad händer om inte transporterna görs varje dag? Allting stannar. Fabrikerna får inga råvaror, mataffärerna ingen mat. Gatorna ser förjävliga ut.

Jag kör kranbil och tömmer molucker, djuphållare med hushållsavfall för flerfamiljshus. Vi chaufförer har en lika viktig samhällsfunktion som läkare, poliser, brandmän.
Kofi Gyan
Lagerarbetare, Kungälv


När arbetsdagen är slut känner jag mig stolt och trött. När jag vet att jag har orkat göra det jag ska, för det är en bedrift. Jag försöker vara positiv, göra bästa möjliga och hålla arbetsmoralen på topp.

Sex timmars arbetsdag vore kanon för oss som arbetar på lager och många fler skulle få jobb.

Jag lämnar jobbet bakom mig och far hem till familjen, utan en tanke på jobbet förrän jag åter är på plats i morgon igen.
Khuanla Chalardyaem
Tvättbiträde, Angered


Jag är glad varje gång jag ser en brandman. Han kan utföra sitt arbete tack vare att vi har tvättat hans utrustning.

Hur ska läkaren kunna operera utan rock? Hotellstäderskan bädda rent om vi inte har tvättat lakanen? Vi tvättar skitiga arbetskläder men vi gör inget skitjobb.

Vi levererar rena, prydliga kläder till alla våra viktiga samhällsfunktioner.
Jessica Sahlström
Butiksanställd, Skara


Jag har provat att jobba på fabrik, kontor och plugga. Men jag kommer tillbaka. Jag trivs med att jobba med människor och kul att inte veta hur dagen slutar.

Jag är förbannad på Svensk Handel som vill ta bort ob­tillägget, som flest kvinnor berörs av. Ingen ifrågasätter männens skifttillägg.

Jag är en baggig jävel så jag kommer fortsätta engagera mig. Jag vet att jag har stöd när jag inte orkar själv.
Fredrik Dürichen
Kriminalvårdare, Uppsala


Jag är nyfiken och intresserad av varför människor kliver över gränsen. Det kan vara fruktansvärda saker som de är misstänkta för, men jag lyssnar, bekräftar och försöker nå dem.

Arbetet ger otroligt mycket och jag är bra på det jag gör. Jag är arbetare och stolt över det. Jag vill att vi ska känna oss trygga, och slippa vara livrädda för att bli av med jobbet när vi inte orkar springa lika fort.
William Larsson
Undersköterska, Luleå


Det är min grej att hjälpa och ta hand om människor. Det är mycket jag vill förbättra, men jag trivs med själva jobbet. Vi räddar mer eller mindre liv. Utan oss skulle de inte klara sig.

Favoritbesöken är att få gå till dem som har humor och skratta ihop. Ibland får man väldigt starka relationer till vissa vårdtagare och det är fruktansvärt när de går bort. En av mina favoriter dog för ett år sedan.
Marina Petäjiatö
Lokalvårdare, Munkedal


Om jag inte städar blir människor sjuka. Sjukdomar snurrar runt. Vattkoppor, magsjuka, influensa och nu corona. Jag känner sällan stress och har ingen chef som flåsar mig i nacken. Ett ensamt arbete, men jag har folk omkring mig hela tiden. Kvinnodominerat och slitsamt med låga löner. Så det är klart att lönen ska upp. Jag trivs fruktansvärt bra för det syns när jag har gjort mitt arbete.
Dan Jansson
Elektriker, Gävle


Jag har ett skapande yrke. Jag kan inte dra en kabel på en vägg hur som helst. Den måste vara rak och sitta snyggt.

Jag jobbar i lägenheter i Allmännyttan. Hjälper folk att installera och laga vitvaror, dra el och med felsökning. Jag trivs förträffligt för jag får bredda mig som människa, tack vare alla jag möter.

Jag är nyfiken och vill höra de berätta hur de har det, medan jag jobbar.
Mona Dieng
Busschaufför, Kungälv


Jag älskar mitt jobb, att köra stora bussar. Jag gör en viktig insats. Jag fraktar människor till och från jobbet, till skolor. Äldre och sjuka som åker till läkaren.

Eftersom jag kör många kvällar och nätter får jag ofta människor för mig själv, ensamma, deprimerade, utsatta som berättar.

Att lyssna, bekräfta, bry sig. Ställa en enkel fråga: ”Hur mår du?” Jag kan få någon att känna mening i vardagen.
Karin Stöckel
Smörjare, Kiruna


Vi är flera kvinnor som känt behov av ett forum där vi kan träffas och prata kvinnofrågor, utbyta tankar och idéer. I en grupp med bara arbetarkvinnor förstår och känner vi igen oss i varandra.

Vi har startat föreningen Gruvkvinnor. Nu projicerar jag min frustration på något bra, istället för att bara gå runt och vara frustrerad. Att vi gemensamt förändrar för oss och framtiden ger mening och en jäkla styrka!
Bartlomiej Banas
Slaktare, Kristianstad


Jag vet att jag gör ett bra jobb, med en kirurgs precision. Man måste kunna, men känslan är viktigast.

Min farfar var slaktare i Krakow. Min pappa också, min morbror, min bror. Jag är nästan född med kniven i handen. Jag tycker om att vårda familjearvet.
Barney Johansson
Slipare, Veddige


Jag ser fördelar med att gå i pension en dag, samtidigt är det en identitet att jobba på sågen, alla vet att jag jobbar här.

Jag är stolt över att vara en del, lossa stockar som fastnar eller när de ringer in mig på semestern för sågen ska provköras. Det är skitläckert att visa runt bland alla häftiga maskiner och berätta hur de funkar.
Silvana Vretoska
Undersköterska, Västra Frölunda


Efter 23 år av samlad erfarenhet känner jag på mig innan jag öppnar ytterdörren hos en vårdtagare att något har hänt.

Jag tycker att det är jätteroligt att komma in i de äldres hem, hjälpa dem och höra om deras liv. Jag har fortfarande några få jag lagar mat till, vi gör det tillsammans och då pratar vi. Så bygger man en grund, en relation, för att kunna utföra ett gott arbete.

Idag finns sällan tiden som krävs.
Annie Magnusson Kling
Lantarbetare, Kälvum


Jag älskar kor. De är smarta, roliga och personliga.Nu är jag på en gård med 40 mjölkande kor. Jag är den ende anställde och trivs superbra. Det är en härlig känsla att gå till jobbet. Idag kommer jag göra något bra för samhället, tänker jag ofta. Allting människor har på bordet när de ska äta kommer ju från lantbruket.
Johan Nyberg
Hamnarbetare, Göteborg


Jag är stolt över att vara hamnarbetare och medlem i Hamnarbetarförbundet.

Att vi står upp för vad vi tror på och att vi agerar. Nyligen la förbundet en blockad på en båt från Portugal som hade lastats av strejkbrytare.

Att vara hamnarbetare handlar inte bara om nationell solidaritet, utan också om internationell solidaritet.
Christer Lindström
Snickare, Borås


Vi monterar betongväggar med balkar och betongvalv, tak, fönster och dörrar, som ett plockepinn. Jag älskar att forma, som där hissen ska placeras.

Jag bygger en form och gjuter i formen och den måste verkligen hålla. Jag ser snabbt resultat av vad vi gör. Det är roligt att skapa.

Jag åker gärna omkring i stan och visar stolt vad jag har byggt. Jag lämnar monument efter mig.
Kerstin Ilk
Industriarbetare, Bromölla


Jag är arbetare.Jag blir skitförbannad när någon tror att den är mer värd än någon annan. Ta det med coronan, då jobbar tjänstemännen hemifrån. De kan vara hemma och jobba med sin data medan vi som står i produktionen måste vara här för annars kan de inte sälja något.

Det är verkligen en klassfråga. Jag menar inte att det varit bättre om de jobbat här men känslan är att de är viktigare.
Emelie Grannas Gulliksson
Billackerare, Sundsvall


Parkeringsskador, stenskott, viltolyckor. Tvätta, slipa, maskera, lägga grundfärg, blåsa bort damm, inte ett korn får vara kvar. Därefter måla och lägga klarlack.

Gör jag minsta misstag är det bara att börja om. Jag trivs jättebra för jag får vara kreativ, hålla på med färg och form, skapa och göra fula saker fina. Jag sökte hit för jag tycker om bilar. Helst vill jag rädda alla gamla bilar.
Marek Jarecki
Skogsarbetare, Skälvum


Redan som väldigt ung ville jag jobba i skogen. Jag vill ha space, kan inte tänka mig industrin.På sommaren börjar jag fyra, fem på morgonen, då är vi många, säsongsarbetarna är på plats. Mellan november och februari arbetar jag ensam.

Nästan varje dag träffar jag på dovhjort, älg, vildsvin och ett par gånger har jag stött på mufflonfår. Att arbeta i skogen är svårt och tungt, men jag gillar det.
Amirah Ambuterak
Butiksanställd, Gävle


Jag trivs mycket tack vare mina härliga arbetskamrater. Första tiden var de lite avvaktande för jag har slöja. Men inte längre. De stöttar mig när jag utsätts av kunder.Bästa dagen är tisdagar när seniorerna får handla billigare. Alltid är det någon som blir glad för att jag tar mig extra tid och pratar.
Kjell Johansson
Pappersarbetare, Gävle


Jag skulle bara jobba något år, tjäna ihop pengar, resa och leva loppan. Jag blev kvar som många andra, trivdes jättebra från början och gör det fortfarande. Jag är inne på 44:e året.

I åratal fick vi det bättre, många bra lagar och avtal som arbetare före oss fått igenom. Nu handlar det om att försöka behålla dem. Arbetsgivarna kommer hela tiden med förslag på hur de ska få mer makt och vi arbetare mindre.
Maria Edström
Målare, Härnösand


Jag trivs bäst på jobbet när det är full fart. På nybyggen, typ lägenhetshus. Att jag har planerat upplägget väl och bara kan gå på.

Spackla, slipa, måla. Tiden rinner iväg. Vi är lika många tjejer som killar, sex av varje på företaget. Machokulturen är borta.

Jag är ofta nöjd. Men efter dagar på byggen är jag trött. Konstigt nog tycker jag det är värt det jobbiga.
Tural Kokulu
Bartender, Göteborg


Det finns ingenting som är byggt, konstruerat och producerat i den här världen som inte arbetarklassen har gjort. Samhället kan överleva utan ledning ett tag men inte utan oss en enda dag.

Det måste vi vara stolta över. Klasstillhörigheten illustrerar vem jag är och var jag befinner mig i samhället.
Bengt Linnarsson
Lastbilschaufför, Gunnilse


Vad skönt att vi ska lossa ikväll för jag har spring i benen, känner jag när vi passerar Södertälje efter sju timmar i bilen på väg till Stockholm.

Ja, jag är väl helknäpp eller har någon diagnos. Jag kör allt: antikviteter, utställningar, stora arkiv, flyttlass … i Sverige, ner i Europa. Jag bäddar och sover i lastbilen när det krävs övernattning. Även i nästa liv vill jag bli flyttgubbe.
Helena Andersson
Transportör, Smedjebacken


Röda lampan tänds. Högerhanden på aggregatspaken där man tiltar och vrider skopan. På med högsta gas och ner i svarta hålet, gropen, under järnugnen där slaggen från stålet på 1 500 grader samlas.

Värmen tränger in i maskinen. Fönsterrutorna bågnar. Starka vibrationer. Hela kroppen jobbar för att få maskinen dit jag vill. Svetten rinner.

Det är spännande och lite äventyr ska det ju vara.
Malin Wegge
Undersköterska, Göteborg


Jag har alltid varit stolt över mitt yrke. Jag tycker det är jättehäftigt att jag läste till undersköterska och valde att jobba på ett äldreboende när jag var 19 år.

Jag trivdes från dag ett. Jag kände mig betydelsefull och omtyckt och är fortfarande kvar på en demensavdelning. Folk tycker det är konstigt att jag inte utbildar mig till sjuksköterska eller chef. Det har aldrig intresserat mig.
Hafez Akabia
Målare, Boden


Jag utbildar mig också till anläggningsarbetare för att ha två jobb att falla tillbaka på och kunna rycka in och röja snö, köra grävmaskin och göra grunder till vägar. Men helst jobbar jag som målare.

Det är stor variation på vad man gör, det är roligt att komma hem till folk och se hur andra lever och jag vet att jag gör något bra för samhället.
Johannes Reinfors
Truckförare, Gällivare


Allt fler kvinnor arbetar hos oss. När det bara är män blir det lätt bröligt. Få homosexuella träder fram, framförallt män. Stämningen är fruktansvärt normativ. Vi har muslimer som jobbar hos oss och ondgör sig någon över en muslim frågar jag, istället för att bli förbannad: ”Visst har du jobbat med honom?” ”Ja”, blir svaret. ”Du vet väl att han är muslim?” frågar jag. ”Va? Nej, han är väl ryss.” Det är mycket okunskap. Men det börjar bli bättre.
Madeleine Holst
Bovärd, Lund


Jag får lägga upp dagen hur jag vill. Ingen stress, vi får gärna komma med idéer och tilliten är stor.

Det finns solidaritet mellan arbetskompisarna och chans till utveckling om jag vill ta mer ansvar. Vi är en stiftelse och går inte med vinst.

I grunden är jag kock och bartender. Jag har också varit väktare och värdetransportör. Skolade om mig till snickare, så gick firman i konkurs. Nu har jag varit här i sju år och trivs väldigt bra.
Maria Larsson
Dagbarnvårdare, Landvetter


Jag har jobbat som dagbarnvårdare sen jag var 22 år. Fem barn är heltid. Nu har jag sju för vi har ett sånt tryck. Jag har tio timmars arbetsdag och jobbar fyra dagar i veckan.

En dag i veckan är jag ledig, då är barnen i storgrupp i lokal som kommunen hyr. Jag är en arbetare. Jag är lite lägre ner. Men jag är väldigt stolt över det jag gör. Att jag är viktig för barnen och att de blir glada när de ser mig.
Visar Pllana
Städare, Malmö


Jag hade problem med chefen som aldrig gav rätt betalt för min övertid. Därför hängde jag med några kollegor på ett fackmöte. Varje gång jag reser till hemlandet, Kosovo, ser jag allt tydligare.

De anställda har inga avtal, ingen reglerad arbetstid, ingen semester, inga fungerande fackföreningar. Arbetsgivaren bestämmer allt.

Jag har insett att rättigheterna vi har i Sverige är framkämpade och därför började jag engagera mig.
Karin Bydén,
Bagare, Sundsvall


Om jag har gjort en tårta och kunden ringer och är nöjd blir jag glad. Jag tycker om när kunderna hör av sig, även om de inte är nöjda, då lär jag mig något nytt.

Jag är ensam bagare och trivs med att lägga upp arbetet på egen hand. Erfarenheten gör att jag hela tiden blir duktigare. Numera känner jag när degen är färdigjäst och märker om något inte stämmer.